Kau, aku dan vespa
Saya telah menerbitkan artikel ini pada tahun 2016 menerusi blog Kisah Klasik Untuk Masa Depan. Saya terbitkannya kembali di sini dengan sedikit perubahan kecil untuk tatapan pembaca yang mungkin menggemari barangan atau peralatan antik terutamanya 'wira tragedi' ini. Kenapa 'wira tragedi'? Saya gunakan perkataan ini sekadar untuk mengaitkannya dengan heading asal artikel ini (berkaitan vespa) yang akan dikongsikan di bawah ini nanti. Sebenarnya Nota Tirai ini sudah seminggu disiapkan, namun pencarian gambar lama, data carta pai dan resize semula agak mengambil sedikit masa di samping tumpuan kepada kedai online saya di Shopee dan Lazada yang melibatkan pengeposan - sebagaimana dipaparkan di Empire Garden - dan penghantaran (delivery)  produk-produk yang dijual.

Semasa saya menuntut di Mesir (Universiti al-Azhar cawangan Tanta) sekitar tahun 2005 - 2009 dahulu, menziarahi teman-teman di muhafazah (cawangan lain Universiti al-Azhar) antara aktiviti yang sering dilakukan terutama selepas musim peperiksaan. Jika tiada urusan dengan biro Suara Permata, maka saya akan ikut serta ziarah teman-teman di muhafazah. Sesetengah tempat perlu menaiki kenderaan jenis lama (tetapi jenama terkenal di dunia) untuk tiba ke destinasi. Apabila menaiki kenderaan ini, kadang-kadang teringat adegan dalam filem-filem Eropah yang kelihatan kenderaannya begitu kukuh biar pun sedang beraksi lasak.

Tajuk artikel saya ini sangat berkaitan dengan kisah pengembaraan yang ingin disampaikan. Biar pun hanya sekadar mukadimah (pembukaan) untuk tirai artikel 'wira tragedi' ini. Perjalanan ke sebuah kawasan desa yang majoriti penduduknya adalah petani di Tafahna al-Asyraf antara perjalanan yang mencabar bagi saya dan merupakan salah satu tempat paling banyak kenderaan lama. Kadang-kadang saya bertanya kepada teman, "sempat sampaikah kita ke destinasi dengan menaiki kenderaan yang 'ganas' seperti ini?". Jawab teman saya, "jangan lihat pada body kenderaan, lihat pada prestasi dan brand". Dalam keadaan terhantuk-hantuk akibat permukaan jalan yang tidak rata dan kenderaan pula dipandu laju, terpaksa saya akui, inilah aksi sebenar dalam filem Eropah yang ingin mempersembahkan mutu kenderaan mereka yang kukuh.

Perjalanan jauh ke Tafahna al-Asyraf tidak sama dengan perjalanan jauh ke Iskandariah (Alexandria) di utara Mesir atau selatan laut Mediterranean. Walaupun sebenarnya jarak antara Kaherah - Tafahna dan Tanta - Tafahna lebih dekat berbanding ke Iskandariah, namun perhentian yang banyak dan silih bertukar kenderaan menjadikan perjalanan ini terasa begitu jauh. Daripada kenderaan biasa hingga kepada kenderaan klasik yang digunakan dalam filem lama Eropah. Ringkas cerita, apabila tiba di rumah teman-teman di Tafahna al-Asyraf, antara perbualan yang sering dituturkan ialah perihal kenderaan di sini - antik dan lasak. Jika di tanah air, kenderaan seperti ini mungkin dah jadi besi buruk atau tersadai dalam garaj berdebu kasih. Mana nak cari spare part? Tetapi keadaan ini tidak berlaku di sini. Ini kerana di Mesir lebih menumpukan industri pemasangan berbanding pembuatan kenderaan.

Memandangkan Mesir yang berada di utara benua Afrika, kedudukannya sangat hampir dengan benua Eropah, hanya dipisahkan dengan laut Mediterranean sebelum menemui Greece, Itali, Switzerland, Perancis, Bulgaria, Serbia, Croatia, Romania dan negara lain di Eropah. Oleh kerana begitu hampir dengan Eropah, maka kenderaan-kenderaan lama di Mesir seperti kereta, banyak didominasi oleh perusahaan kenderaan keluaran Eropah antaranya jenama Fiat, Maserati dan Alfa dari Itali. Begitu juga Peugeot (Perancis), Chevrolet (Switzerland) dan Jaguar (British). Turut tersenarai bagi kereta yang lebih kemudian seperti Skoda keluaran Republik Czech.

Terdapat juga kereta keluaran Rusia yang dikenali sebagai Zhiguli atau Lada klasik. Lada adalah kereta keluaran Rusia yang paling laris kerana murah dan tahan lasak. Selain Mesir, kereta ini juga dihasilkan di Ukraine. Walaupun sebenarnya ia adalah model Fiat yang diberi penambahbaikan, ia juga adalah kereta pasaran bajet yang paling lama bertahan bermula daripada tahun 1970-an hingga 2014. Lada klasik juga paling banyak digunakan untuk kenderaan teksi di Mesir. Pada tahun 1997 Lada menarik diri daripada pasaran Eropah ekoran undang-undang pelepasan dan keselamatan yang diperketatkan. Setelah itu kereta keluaran Asia seperti Hyundai (Korea Selatan), Kia (Korea selatan) dan Proton (Malaysia) yang telah masuk ke pasaran Mesir pada tahun 1990-an mula mengambil alih sektor pasaran kereta bajet. 

Jenis kenderaan pengangkutan awam utama di Mesir ialah van dan dikenali juga sebagai tramco. Kenderaan jenis van ini kebanyakannya datang daripada keluaran Asia seperti Foton dan BAIC (China). Terdapat juga van buatan Toyota dan Suzuki lama. Begitulah lasaknya kereta lama di Mesir dengan corak pemanduan yang sangat agresif, namun kemalangan serius jarang berlaku. Soal lesen memandu nombor dua, asalkan pandai pandu kenderaan. Jangan terkejut jika pemandu tersebut masih remaja. 

Seingat saya, beberapi kali juga menyertai teman-teman ziarah ke Tafahna al-Asyraf. Mengikut cerita, Tafahna al-Asyraf mempunyai sejarahnya tersendiri daripada awal pembukaan desa ini sehingga didirikan pusat pendidikan termasuk Universiti al-Azhar. Layanan penduduknya terhadap warga asing yang datang menimba ilmu di sini sangat sopan dan berbeza dengan sesetengah tempat yang lain. Sebagaimana juga di Iskandariah, budaya masyarakatnya begitu menghormati warga asing, sehinggakan ada yang 'tidak mahu pulang' apabila tiba di bandar Iskandariah yang unik. Itu belum lagi bercerita tentang pengaruh warisan seni bina yang telah mendapat sentuhan Mesir purba, Greek, Roman, Yahudi dan Uthmaniah.Di kalangan kami ada yang dari Kaherah, Damanhur, Syibin el-Kom dan Tanta meneuju ke Tafahna al-Asyraf. Saya mempunyai seorang teman dari Syibin el-Kom yang turut serta bersama teman yang lain dalam perjalanan ke Tafahna al-Asyraf. Beliau selalu membuka topik perbualan dengan cerita berkaitan vespa. Enam tahun yang lalu saya telah terbitkan artikel berkaitan vespa antaranya disebabkan teringat perbualan rancak beliau. Kalau masuk bab lain agak hambar perbualan itu, bila masuk bab vespa, celoteh beliau meroket ke angkasa sehingga jauh ketinggalan saya dibuatnya. Sambil menghabiskan hirupan terakhir minuman serat larut dan tinggi prebiotik semula jadi - Al Manna & Tayebat, saya ingin melabuhkan dahulu bicara ini untuk berkongsi dengan teman-teman pembaca sebuah artikel lama saya berkaitan sejarah bagaimana vespa lahir ke dunia. Selamat membaca.

===========================

Vespa: Sejarah Di Sebalik Skuter Terkenal Itali

Vespa Terhasil Dari Ilham Perang Dunia Ke-2

Ramai yang kurang menyedari tentang sejarah dan asal usul skuter klasik yang dikenali sebagai Vespa telah menyambut ulang tahun yang ke-70 lapan bulan yang lalu. Skuter terkenal buatan syarikat perusahaan Piaggio (didirikan oleh Rinaldo Piaggio) dari Pontedera, Tuscany Itali ini mempunyai sejarah tersendiri sejak ia mula diperkenalkan melalui hakcipta pada 23 April 1946.

Sebenarnya Piaggio bermula sebagai perusahaan dalam pembuatan pesawat terbang, kapal laut, kereta api, instrumen kenderaan seperti van dan trak serta kelengkapan mesin berkapasiti tinggi. Sebahagian lagi tertumpu kepada perusahaan kelengkapan perang seperti kapal terbang dan kapal laut yang digunakan pada Perang Dunia Pertama bermula 1914 - 1920.

Semasa Perang Dunia Kedua, Piaggio berjaya mencipta kelengkapan perang yang canggih seperti pesawat penumpang dan pesawat pengebom. Namun, Itali telah menerima kekalahan teruk di era pemerintahan Benito Mussolini sehingga kawasan yang didirikan oleh Piaggio untuk pembuatan kelengkapan perang juga turut musnah dibom kapal perang musuh pada 31 Ogos 1943.


 

Vespa Bangkit Selepas Kemusnahan Itali

Selepas kekalahan teruk Itali dalam Perang Dunia Kedua, Enrico Piaggio (anak Rinaldo Piaggio) telah mengambil alih perusahaan ini dan mencari jalan bagaimana untuk meneruskannya setelah keadaan ekonomi Itali semakin teruk akibat dari peperangan.

Kemusnahan dari peperangan memberi kesan kepada kehidupan rakyat dan ekonomi Itali. Enrico Piaggio harus memikirkan bagaimana cara untuk membangunkan semula perusahaannya yang telah musnah dengan menghasilkan suatu produk yang dapat menyelamatkan syarikatnya sekaligus memberi manfaat untuk rakyat Itali pada waktu itu.

Oleh kerana Piaggio merupakan kilang perusahaan pembuatan kelengkapan perang, maka ia menjadi sasaran musuh dalam perang dunia kedua sehingga mengakibatkan kemusnahan infrastruktur. Lebih memburukan lagi keadaan, Itali telah menandatangani perjanjian untuk tidak membuat sebarang penyelidikan dan pembinaan pesawat dalam jangka masa sepuluh tahun selepas tamat perang dunia kedua.

Dari Kilang Pesawat Perang Kepada Kilang Perusahaan Komersial

Menurut laman The Local, Piaggio mendapatkan bantuan dari pihak bersekutu untuk membangunkan semula kilang-kilang yang telah musnah. Enrico Piaggio mendapat idea untuk menggunakan semula bahan-bahan yang digunakan untuk kelengkapan perang dunia kedua dengan membangunkannya sebagai perusahaan pengangkutan yang mudah, murah dan mesra pengguna.

Hasrat ini diteruskan melalui kerjasama Enrico Piaggio dengan seorang pakar penerbangan, Corradino D'Ascanio seorang yang berpengalaman luas dalam seni rekacipta pesawat dan pernah  menerbangkan helikopter pertama dari Piaggio.

Melalui ilham yang diperolehi dari sejenis kenderaan motosikal tentera buatan Amerika semasa perang dunia kedua, ia merupakan kelengkapan perang yang diperbuat dari besi keluli yang sangat kukuh dan dijatuhkan dari pesawat menerusi payung terjun untuk kegunaan tentera.

Model motosikal Cushman Airbone menjadi inspirasi Corradino D'Ascanio untuk menghasilkan sebuah prototype inovasi baru yang menggunakan teknologi perang bagi membantu membina semula perniagaan Piaggio, meningkatkan ekonomi Itali sekaligus menjadi alternatif kepada pengangkutan penting bagi rakyat Itali selepas perang dunia kedua.

Akhirnya pada tahun 1943, Corradino D'Ascanio berjaya mencipta prototype pertama untuk perusahaan Piaggio yang diberi nama MP5 (Moto Piaggio 5). Selain dikenali dengan nama MP5, ia juga mendapat jolokan dari rakyat Itali sebagai Paperino iaitu Donald Duck. Ini kerana bentuknya seakan sama  dengan watak animasi itik Donald Duck.

Reka bentuk prototype MP5 agak kurang digemari Enrico Piaggio. Beliau meminta petimbangan Corradino D'Ascanio untuk membuat pengubah suaian pada prototype MP5 agar kelihatan lebih berbeza, maju dan design lebih menarik.

Namun Corradino D'Ascanio tidak membuat perubahan pada prototype MP5, malah beliau membuat prototype kedua iaitu MP6 dengan mengambil kira kelemahan yang terdapat pada prototype pertama iaitu MP5.

Sekitar 100 buah MP5 sempat dikeluarkan dan ia menjadi buruan peminat seluruh dunia untuk mendapatkan model pertama skuter yang sangat terhad. Walaupun design MP5 ini kurang digemari, namun jolokannya sebagai Donald Duck begitu unik dan tidak hairan skuter 'pelik' ini menjadi buruan ramai.


 

MP6 Diberi Gelaran Sebagai Vespa

Reka bentuk kenderaan biasa menurut pemerhatian Corradino D'Ascanio mempunyai kelemahan seperti percikan minyak enjin dan minyak rantai pada seluar. Ini menyebabkan pakaian menjadi kotor. Beliau lebih suka mencipta kenderaan yang mempunyai pelindung dan penutup yang selamat, mudah dan selesa untuk digunakan.

Hasilnya, pada tahun 1946 Corradino D'Ascanio berjaya mencipta prototype keduanya MP6. Perubahan ketara yang dibuat pada prototype MP6 ini boleh dilihat pada struktur pelindung depannya yang lebih selamat, tidak menggunakan rantai kerana bahagian enjinnya sudah berada di belakang dan penggunaan satu fork pada roda bahagian depan seakan penggunaan roda pesawat pada kenderaan tersebut. Ia sudah tentu memudahkan lagi proses penukaran alat ganti.

Kali pertama Enrico Piaggio melihat MP6, lantas beliau berkata "Sembra una vespa", bermaksud "Ia menyerupai lebah". Maka penggunaan nama vespa menjadi panggilan dan digunakan untuk produk MP6 dan seterusnya.

Jika dahulunya gelaran diberi kepada prototype MP5 sebagai Paperino atau itik dalam bahasa Itali, maka panggilan bagi MP6 pula ialah Vespa. Vespa dalam bahasa Itali bermaksud lebah. Panggilan lebah ini sempena design prototype MP6 yang dilihat seakan lebah. Bahkan bunyian enjin MP6 ini juga berdengung (merujuk kepada bunyi lebah).

Era Vespa bermula pada MP6 dan model berikutnya dihasilkan berpandukan pada model reka bentuk MP6 hingga seperti yang dilihat pada hari ini.

Senarai Jumlah Jualan Vespa MP6

 • 1947 - 2,500
 • 1948 - 10,000
 • 1949 - 20,000
 • 1950 - 60,000
 • 1953 - 100,000

Promosi Vespa Melalui Filem Roman Holiday

Jualan vespa melonjak 100,000 unit selepas terlibat untuk pertama kalinya dalam sejarah menerusi penggambaran filem komedi romantik Roman Holiday pada tahun 1953. Sepanjang proses penggambaran pada tahun 1952, vespa turut digunakan pelakon filem tersebut di Hollywood dan ia mendapat sambutan memberangsangkan di kalangan orang ramai.

Hollywood menjadikan vespa sebagai bintang filem untuk berganding dengan pelakon utama Audrey Hepburn dan Gregory Peck. Babak dalam filem ini turut memaparkan adegan mengililingi bandar Itali dengan menaiki vespa. Para peminat artis dan filem tersebut akan turut mengikuti gaya pelakon tersebut untuk bergaya dan memiliki vespa sendiri.

Kemunculan kelab vespa di Eropah dengan jumlah keahlian yang semakin meningkat turut memberi kesan lonjakan penjualan vespa. Seterusnya pengualaran lesen untuk vespa di negara-negara besar seperti Jerman, United Kingdom, Perancis, Belgium dan Sepanyol meningkatkan lagi penggunaan dan pengeluaran vespa untuk negara-negara tersebut.


 

Vespa Piaggio Dalam Filem Dan Rancangan Televisyen

Senarai filem dan rancangan televisyen yang memaparkan penggunaan vespa antaranya seperti berikut.

 1. La Notte Brava, 1959
 2. Clouds of Sils Maria, 2014
 3. Mery Per Sempre, 1989
 4. Fuochi D'artificio, 1997
 5. Cuffs, 2015
 6. Quadrophenia, 1979
 7. Revenge of the Pink Panther
 8. The Simpsons, 1989-2016
 9. The Talented Mr. Ripley, 1999
 10. The Day of the Jackal, 1973

 

Vespa Menjadi Ikon Model Skuter Jenama Lain

Populariti yang diraih vespa tidak hanya kepada pembeli, bahkan turut menjadi inspirasi kepada jenama lain untuk bersaing dengan model unik dari 'sisa perang' ini. Terdapat beberapa model skuter yang memiliki konsep seakan vespa antaranya seperti berikut.

 • Fuji Rabbit, Jepun
 • Zundapp, Jerman
 • Triumph Tigress, Britan
 • Vyatka, Rusia
 • Lambretta, Itali

Pasaran vespa terus unggul berada di depan berbanding pesaingnya yang lain. Vespa juga telah mencapai kejayaan di peringkat global dan terus berkembang tanpa henti walau berdekad lamanya. Kejayaannya dirasai di seluruh dunia walaupun ada yang meniru namun ia tidak bertahan lama untuk berada dalam pasaran dunia apatah lagi untuk menyaingi vespa.

Piaggio Hasilkan Lebih 150 Model Vespa Asal

Piaggio terus menghasilkan pelbagai jenis vespa mengikut cita rasa dan trend peminat yang sentiasa mahukan kelainan. Pengeluaran vespa mengikut konsep asal kini telah melebihi 150 model. Manakala pengeluaran keseluruhan skuter setakat ini telah berjaya dijual sebanyak 18 juta.

Keahlian Kelab Vespa Piaggio kini melebihi 60,000 anggota dan mempunyai cawangan di seluruh dunia. Ini menandakan vespa bukan hanya sekadar kenderaan, bahkan gaya hidup sebagaimana slogan yang menjadi tagline vespa,

"Not just a scooter, a way of life"

Berikut adalah beberapa model vespa yang paling popular:

 1. The 98cc, 1946
 2. 125U, 1953
 3. Vespa 150 TAP, 1956
 4. Vespa 125 Primavera, 1960
 5. Vespa 946, 2013

 

Vespa : Teman Lama Yang Akan Sentiasa Bersama

Piaggio telah melalui beberapa dekad persaingan pengeluaran skuter dan motosikal jenama lain. Peredaran semasa turut menyumbang perubahan terhadap model yang dikeluarkan. Kebanyakan model yang dikeluarkan akan menjadi perhatian dan pilihan ramai.

Dari segi ketahanan, usah dipertikaikan lagi. Bagi mereka yang pernah memiliki vespa model klasik yang dibeli beberapa puluh tahun yang lalu, ternyata vespa tersebut masih boleh digunakan lagi pada hari ini. Ramai yang ingin membelinya, namun tidak kurang juga yang enggan menjualnya.

Benar, barang klasik tidak ada harga jualan padanya. Harga yang ada ialah kenangan, pengorbanan dan kilauan peristiwa yang turut dibawa bersamanya menjadikan ia 'teman' antik kepada pemiliknya yang sukar untuk dipisahkan. Itulah harga sebuah skuter yang dipanggil vespa.

________________________________
 
Artikel saya di platform lain: 

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Menghantar sepanduk majlis ilmu Israk & Mikraj

Dapat hadiah daripada yang teristimewa